فهرست مطالب
جریمه عدم ثبت نام و عضویت در سامانه مودیان
اولین مورد مربوط به عدم ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی است. در صورت عدم توجه به فراخوان سامانه مودیان و ثبت نام نکردن در این سامانه، افراد مشمول جریمه خواهند شد. جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان یا عدم استفاده از پایانههای فروشگاهی، حافظه مالیاتی، شناسه یکتای مالیاتی و استفاده از حافظه مالیاتی سایر مودیان یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، پرداخت ۱۰ درصد از مجموع مبلغ فروش یا ۲ میلیون تومان وجه (هر کدام بیشتر باشد) به سازمان امور مالیاتی در نظر گرفته میشود. با وجود تورم، تمرکز بر جریمه معادل ۱۰ درصد مبلغ فروش است و مبلغ ۲ میلیون تومان بیشتر بهمنظور رعایت اصول نوشتار قانون نوشته شده و اجرا نمیشود. علاوهبر جریمه ۱۰ درصدی نسبت به مبلغ فروش، محرومیت از مشوقهای قانونی از جمله نرخ صفر مالیاتی برای واحدهای دارای مجوز مربوطه و عدم بهرهمندی از مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم نیز باید در نظر داشت.
جریمه عدم اعلام شماره حسابهای بانکی تجاری
یکی دیگر از جرایم مالیاتی سامانه مودیان، جریمه عدم اعلام شماره حسابهای بانکی تجاری است. بر اساس بند پ ماده ۲۲ قانون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی، عدم اعلام شماره حسابهای بانکی تجاری توسط مودیان مالیاتی با جریمه ۱۰ درصدی مواجه میشود. این جریمه بر اساس عملکرد و فروش انجامشده از طریق حسابهای بانکی محاسبه خواهد شد. علاوهبر این جریمه، افرادی که شماره حسابهای تجاری خود را اعلام نکنند، از معافیتهای مالیاتی و نرخ صفر مالیاتی محروم میشوند و نمیتوانند از مشوقهای مربوط به قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال مالی بهرهمند شوند. بنابراین، اعلام صحیح و بهموقع شماره حسابهای بانکی تجاری برای جلوگیری از جریمه و حفظ مزایای مالیاتی ضروری است.
جریمه عدم اعلام تعطیلی یا گزارشات فروش واحد اقتصادی
در صورت تعطیلی موقت یا دائم یک واحد تجاری یا انحلال آن واحد، براساس بند ث ماده ۲۲ قانون سامانه مودیان، در صورتی که مودی این اطلاعات را در سامانه مودیان گزارش نکند، میبایست ۱ درصد جریمه بر مبلغ فروش گزارش نشده را پرداخت کند. همچنین، در صورتی که فرد عضو مودیان تغییر شغل یا محل فعالیت خود را اعلام نکند، براساس ماده ۱۴ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، میبایست جریمه متناسبی را پرداخت کند. از این قانون جرایم مالیاتی سامانه مودیان در سامانه ارزش افزوده نیز استفاده میشود. سازمان امور مالیاتی برای ارسال اظهارنامه مالیاتی به مودیان، مهلتی را در نظر گرفته است. اگر مودیان مالیاتی در تاریخ مقرر اقدام به جمعآوری و ارسال اطلاعات خود ننمایند، میبایست جریمه متناسبی را پرداخت کنند. حتی اگر مودیان فعالیت مالی نداشته باشند، باید اظهارنامه ارزش افزوده خود را ارسال کنند.
جریمه عدم ارسال صورتحساب به صورت الکترونیکی به سامانه مودیان
در صورتی که واحدهای اقتصادی پس از قیمتگذاری کالاها از صدور صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان خودداری کنند، با جریمهای سنگین مواجه خواهند شد. این مورد از جرایم مالیاتی سامانه مودیان شامل ۱۰ درصد از مجموع مبلغ فروش یا ۲ میلیون تومان، هر کدام که بیشتر باشد، خواهد بود. این اقدام به منظور تشویق کسبوکارها به رعایت قوانین مالیاتی و شفافیت در معاملات انجام میشود و عدم رعایت آن میتواند هزینههای قابل توجهی را برای واحدهای اقتصادی به همراه داشته باشد.
جریمه عدم ارسال فاکتور در سامانه مودیان
عدم ارسال فاکتور در سامانه مودیان هم مشمول جرایم مالیاتی سامانه مودیان خواهد شد. این جرایم شامل موارد زیر می شوند:
جریمه نقدی: عدم ارسال در زمان مقرر می تواند منجر به جریمه نقدی شود که این جریمه بسته به نوع تخلف میزان آن متغیر خواهد بود.
جریمه تاخیر: اگر فاکتورها با تاخیر توسط مودی ارسال شوند، ممکن است مشمول جریمه تاخیر شود.
جریمه بر اساس درصدی از مالیات: در بعضی از موارد جریمه ها به صورت درصدی از مالیات محاسبه خواهند شد.
جریمه عدم ثبت فاکتور در سامانه مودیان
عدم ثبت فاکتور در سامانه مودیان هم می تواند منجر به جریمه های زیر شود:
جریمه نقدی: ممکن است برای هر فاکتوری که در سامانه ثبت نشده، جریمه نقدی مشخصی در نظر گرفته شود.
جریمه بر اساس درصدی از مالیات: در برخی از موارد جریمه ها به صورت درصدی از مالیات قابل پرداخت محاسبه می شود.
جریمه برای هر روز تاخیر: برخی از قوانین هم ممکن است جریمه ای به ازای هر روز تاخیر داشته باشند.
جریمه عدم ارسال فاکتور فروش در سامانه مودیان
اگر فاکتورهای فروش به سامانه مودیان ارسال نشود، علاوه بر ایجاد اختلال در شفافیت مالی، جریمههایی نیز برای واحد اقتصادی در پی خواهد داشت. این جریمهها ممکن است شامل جریمه نقدی، جریمهای بر اساس درصدی از مبلغ فاکتور، جریمه بهازای هر روز تأخیر یا حتی جریمههایی به دلیل ثبت ناقص اطلاعات باشد. به همین دلیل، ارسال صحیح و کامل فاکتورها به سامانه مودیان، اقدامی ضروری برای پیشگیری از جرایم و حفظ اعتبار کسبوکار است.
جریمه ثبت نکردن دستگاه کارتخوان در سامانه
عدم ثبت دستگاه کارتخوان در سامانه مودیان ممکن است منجر به جریمه نقدی، جریمه درصدی از مبلغ فروش، جریمه تاخیر، جریمه برای هر روز تاخیر و جریمه های اضافی برای عدم تطابق اطلاعات شود.
جرایم اخلال یا تقلب در نظام مالیاتی کشور
برخی از مودیان مالیاتی و همچنین صاحبان کسب و کارهای مختلف ممکن است به عمد بخواهند اقداماتی که منجر به اخلال در نظام مالیاتی کشور می شوند، انجام دهند. به عنوان مثال بخواهند از نرم افزارهای مخرب، ویروس، هک و غیره استفاده کنند. سازمان امور مالیاتی کشور با ابزارهایی که دارد، از این اتفاقات به موقع مطلع خواهد شد و و با افراد خاطی با شدت زیادی برخورد می کند.
میزان جریمه اخلال یا تقلب در سامانه مودیان برای اولین بار
- جریمه نقدی بین ۲۰ الی ۸۰ میلیون ریال
- شلاق از ۳۱ الی ۷۱ ضربه و حتی تا ۹۹ ضربه در جرائم خلاف عفت
- محروم شدن از حقوق اجتماعی بین شش ماه الی پنج سال
- ممنوعیت از یک یا چند فعالیت اجتماعی یا شغلی برای اشخاص حقوقی تا پنج سال
میزان جریمه اخلال یا تقلب در سامانه مودیان در صورت تکرار بیش از سه بار
- جریمه نقدی از ۱۸۰ الی ۳۶۰ میلیون ریال
- محروم شدن از حقوق اجتماعی از پنج الی ۱۵ سال
- ممنوعیت دائمی اشخاص حقوقی از کلیه فعالیتهای اجتماعی و شغلی
- ممنوعیت دائمی اشخاص حقوقی از افزایش سرمایه
بخشودگی های جرایم سامانه مودیان
طبق قوانین بخشودگی های جرایم سامانه مودیان 1403 در تبصره 1 و 2 ماده 22 جریمه مالیاتی سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی به شکل زیر خواهد بود:
تبصره 1: مبلغ جریمه های ثابتی که در این قانون درج شده است، هر سال متناسب با نرخ تورم سالانه براساس آخرین اعلام بانک مرکزی توسط سازمان امور مالیاتی کشور اعلام می شود.
تبصره 2: سازمان امور مالیاتی کشور نمی تواند بیش از 50 درصد جریمه های موضوع این ماده را مطابق با ماده 191 قانون مالیات های مستقیم مورد بخشودگی قرار دهد.
مشوق های جرایم مالیاتی سامانه مودیان
مشوق های مالیاتی سامانه مودیان در قوانین سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی ذکر شده، در ماده 17 و 18 این قوانین آورده شده است که شما موارد زیر می شود:
ماده 17 قانون سامانه مودیان
طبق این ماده سازمان موظف است در 5 سال اول پس از استقرار سامانه مودیان برای تشویق صاحبان کسب و کارهای مختلف، موضوع فصل چهارم باب سوم قانون مالیت های مستقیم که فروش های خود را با استفاده از پایانه های فروشگاهی انجام داده و کالاها و خدمات مورد نیاز خود را هم از واحدهای اقتصادی عضو سامانه مودیان خریداری کنند. میزان پاداش معادل 20 درصد مالیات بر ارزش افزوده که مودی در هر دوره به سازمان پرداخت می کند یا یک درصد فروش وی هر کدام که کمتر باشد، حداکثر تا 6 میلیون تومان خواهد بود.
ماده 18 قانون سامانه مودیان
طبق این ماده سازمان امور مالیاتی وظیفه دارد برای تشویث مصرف کنندگان نهایی یعنی همان اشخاص حقیقی که خریدهای خود را از طریق پایانه های فروشگاهی انجام می دهند، از هر ده صورتحساب الکترونیکی صادر شده توسط پایانه ها یک صورتحساب به صورت قرعه کشی برخط انتخاب کرده و دو برابر مبلغی را که خریدار براساس آن صورتحساب به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کرده به حساب بانکی او برمی گرداند.
جمع بندی
در کل میتوان گفت که مطابق با ماده 2 قانون پایانههای فروشگاهی، تمامی مودیان (حقوقی و حقیقی) ملزم به انجام احکام و امور خاصی هستند که سرباز زدن از هر کدام، جرایم مالیاتی را به دنبال خواهد داشت. در این مقاله هر کدام از احکام را به همراه مجازات عدم انجام بررسی کردیم. البته که تسهیلات تشویقی و بخشودگی نیز برای هر کدام در شرایط خاص برای تمامی کسبوکارها فراهم است.
سوالهای خود در مورد جرایم سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی را از ما بپرسید.